Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Εκδήλωση-Συζήτηση: "Η αυτοοργάνωση στην εργατική τάξη". Τρίτη 8/4

0 σχόλια
   Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, η χειρότερη της Ιστορίας, δεν έχει τελειώσει. Παρά τις ρητορείες και τα ευχολόγια για αναθέρμανση της οικονομίας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ανάκαμψης, καθώς τα δισεκατομμύρια ευρώ που ρίχθηκαν για την επαναχρηματοδότηση των τραπεζών “πετάχτηκαν” πάλι σε κερδοσκοπικές επενδύσεις, αντί να χρησιμοποιηθούν στην χρηματοδότηση της παραγωγής. Έτσι, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξάνεται συνεχώς και να περιορίζεται όλο και περισσότερο η πίστωση για τα νοικοκυριά.
   Η ανοχύρωτη χρεοκοπημένη Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας καπιταλιστικής αλυσίδας που έσπασε και μετατράπηκε στο πειραματόζωο της ΕΕ και του ΔΝΤ, πάνω στο οποίο εφαρμόζονται ακραία μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού, που αποτελούν τον μπούσουλα για ανάλογα μέτρα που ήδη επιβάλλονται. και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η κοινωνική λαίλαπα που έχουν επιβάλλει οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατ' εντολή της τρόικα από το 2010 έως σήμερα έχουν εξαθλιώσει την εργατική τάξη, έχουν αποδομήσει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και πρόνοιας και έχουν οδηγήσει εκατομμύρια εργαζόμενους στην φτώχεια και την ανεργία.    Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης για success story και για το τέλος επιβολής νέων μέτρων αποδεικνύονται μέρα με την μέρα κούφια λόγια, καθώς ακόμη και μέχρι πριν λίγες μέρες κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα υιοθετούνταν και περισσότερα ακόμα κεκτημένα δικαιώματα αναστέλλονταν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
 Σε αυτές τις συνθήκες η θεσμοθετημένη -και πολιτικά διαπλεκόμενη με την εξουσία- συνδικαλιστική γραφειοκρατία όχι μόνο δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης αλλά αντίθετα σε πολλές περιπτώσεις είχε ρόλο προδοτικό. Οι δεκάδες 24ώρες ή 48ωρες -στην καλύτερη περίπτωση- απεργιακές κινητοποιήσεις που προκηρύχθηκαν από την ΓΣΕΕ ή και την ΑΔΕΔΥ αυτό το διάστημα, δεν είχαν σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα κλιμάκωσης του αγώνα αλλά αντίθετα χρησιμοποιηθήκαν ως άλλοθι για την ανεπάρκεια της γραφειοκρατίας και λειτούργησαν ως βαλβίδα εκτόνωσης της κινηματικής οργής, με αποτέλεσμα σήμερα όχι μόνο να έχει εκφυλιστεί η έννοια της απεργίας, αλλά να έχει ταυτιστεί και η έννοια του συνδικαλισμού με την διαπλοκή και την απάτη. Η πρόθεση αποκλιμάκωσης έγινε έκδηλη στους δεκάδες μεμονωμένους αγώνες που επιχείρησαν να λάβουν χαρακτηριστικά αγώνα διαρκείας και οι οποίοι είτε απομονώθηκαν τεχνηέντως από την γραφειοκρατία είτε ακόμη χειρότερα προδόθηκαν πριν καν ξεκινήσουν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού αποτελεί ο αγώνας των καθηγητών στον οποίο οι γραφειοκράτες της ΟΛΜΕ αδιαφόρησαν για τις αποφάσεις μαζικότατων γενικών συνελεύσεων και ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις ενώ η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε μια άσχετη -και ουσιαστικά απεργοσπαστική- μονοήμερη απεργία.
  Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ ένα εργατικό κίνημα με νέες δομές, απαλλαγμένο από τις πρακτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος. Ένα εργατικό κίνημα που θα λειτουργεί με όρους εργατικής δημοκρατίας και θα παλεύει για την δημιουργία Ανεξάρτητων Κέντρων Αγώναχωρίς καρεκλοκένταυρους γραφειοκράτες, σωματεία σφραγίδες και αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Ένα κίνημα που θα συνενώνει τους εργάτες με όλους αυτούς που παρέμεναν όλα αυτά τα χρόνια αποκλεισμένοι από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όπως οι άνεργοι και οι επισφαλώς εργαζόμενοι, και το οποίο θα αγωνίζεται για την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας έως την ολοκληρωτική ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος εκμετάλλευσης, που θα οδηγήσει στην ανθρώπινη χειραφέτηση.
   Μια μέρα πριν από ακόμη μία 24ωρη απεργιακή μπαλωθιά της ΓΣΣΕ, το ΕΕΚ Θεσσαλονίκης διοργανώνει Εκδήλωση - Συζήτηση με τίτλο «Η αυτοοργάνωση στην εργατική τάξη: Ο αγώνας ενάντια στην γραφειοκρατία και η πάλη για Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας» και θέτει επί τάπητος τις ανάγκες και τις προυποθέσεις για την δημιουργία ενός νέου ανεξάρτητου εργατικού κινήματος. Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι οι Νίκος Πελεκούδας και Γιάννης Χατζηγιάννης, μέλη της Πρωτοβουλίας για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα σε Αττική και Μαγνησία αντίστοιχα. Καλούμε όλους τους εργαζομένους, τους ανέργους, τα μαχητικά σωματεία και συλλογικότητες να παρεβρεθούν στην εκδήλωση, την Τρίτη 8/4 στις 18:30, στην Λέσχη Εργαζομένων & Ανέργων (Φιλίππου 56).



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου